Инструкция за монтаж на магнезиев борд

В зависимост от приложението плоскостите от магнезиев борд могат да се лепят директно върху стената или да се фиксират на конструкция / дървена, лека или масивна метална /. Монтажът на носещата конструкция се извършва съгласно указанията на производителя в съответствие с конструктивните изисквания и стандарти за конкретното приложение.

МАНИПУЛИРАНЕ:
Магнезиевият борд може да се реже, пасва или пробива с помощта на обикновените електрически и ръчни уреди – трион, макетен нож, ел. прободен трион, циркуляр, ъглошлайф, бор коронки. Препоръчва се противопрашна маска при рязане.

ЗАКРЕПВАНЕ:
Магнезиевият борд може да се кове ръчно или пневматично с пирони с Т-образни глави, в стомана или дърво, със скоби в дърво или с винтове според конкретното приложение.Трябва да бъдат използвани традиционните крепежни елементи за облицовки, освен ако в проекта са заложени други такива. При използване на самонарезни и самовкопаващи се винтове те не трябва да потъват повече от 0,5 мм от повърхността и не трябва да са по-близо от 12 мм от ръба и 50 мм от ъгъла на плоскостта. Винтовете са на 150-200 мм един от друг.
Обшиването се извършва като се остави минимум 1-2 мм пространство между листите. Препоръчва се използване на лепило за осигуряване допълнително слепване между основата и обшивката.

ЗАВЪРШВАНЕ:
Празното пространство между листите се фугира като се използва и съединителна лента с широчина около 50 мм.
За да се предотвратят пукнатини по фугите трябва да се обърне внимание на носещата конструкция – качество, движения, вибрации, влажност, температурни разлики и др. Тези фактори трябва да се вземат пред вид при избора на фугираща смес. При необходимост може да се добави определено количество лепило към фугиращата смес за по-добра еластичност. За ъглите трябва да се използват подходящи подсилващи ъглови профили.
При сухи и горещи условия на монтаж следва да се навлажни мястото на съединяване на плоскостите преди работа.
Облицовката с магнезиев борд може да бъде завършена по различни начини –боядисване, шпакловане, мазилка, тапети, плочки или друг материал.
Преди боядисване повърхността трябва да се обработи с шкурка и да се почисти добре от прах и талк. Препоръчва се използването на грундове.
Магнезиевият борд се счита за един от най-добрите материали за облицоване с плочки. Препоръчва се използването на еластично лепило. Тежестта на плочките трябва да се съобрази с дебелината на магнезиевите плоскости и гъсотата на носещите профили. Желателно е използването на подсилващи ъгли при монтажа на конструкцията.
Гладката страна на магнезиевия борд е подходяща за вътрешно приложение където се изисква боядисване или друго фино покритие. Бордът може да се използва и при покриви – за основа на керимиди или друг покривен материал. За външно приложение се използва гладката страна, освен когато се нанася мазилка. В този случай основното и крайното покритие се нанасят върху грубата страна на борда.